De zin wordt nog steeds heel veel gebruikt: “Iedereen weet nog waar hij was toen … overleed.” Op de puntjes kunnen diverse namen worden ingevuld zoals bijvoorbeeld Marten Luther King, John F. Kennedy en Elvis Presley.

Als ik mij richt op Elvis Presley weet ik het inderdaad nog heel goed. Ik was op school. Mijn lerares Frans was een verstokte fan van Cliff Richard. Op die bewuste dag riep zij bijna pesterig: “Die Elvis van jou is dood”. Ik vond het een morbide grap. Het duurde totdat ik thuis was en daar de radio kon aanzetten. Er was bijna niets anders te horen dan muziek van Elvis en interviews met bekende Nederlanders over het overlijden van Elvis. Het was dus geen grap. 

Is die zin waarin gesteld wordt dat iedereen wel weet waar hij toen was nog wel toe te passen. Vandaag is Elvis precies 45 jaar geleden overleden. Heel veel van de huidige fans kunnen denk ik wel een antwoord geven op deze vraag, maar heel veel ook niet. Je moet toch minstens 50 jaar oud zijn om enige herinnering te hebben aan die dag. 

Daarmee komen we dus op de kracht van Elvis. 45 jaar na zijn dood weet hij nog steeds mensen te boeien. Jongeren komen met hem in contact door bijvoorbeeld diverse mixprojecten, waardoor ze toch gaan zoeken naar het originele materiaal. En dat maakt Elvis tijdloos. De film ‘Elvis’ die nu nog in de bioscopen draait, heeft het fenomeen Elvis weer een geheel nieuwe boost gegeven. 

Als ik heel eerlijk mag zijn had ik nooit verwacht dat onze fanclub 45 jaar na Elvis’ dood nog steeds groeit. Maandelijks komt er een redelijk aantal nieuwe leden bij en opzeggingen zijn er maar sporadisch. Dat geeft aan hoe Elvis nog steeds leeft in de harten van zijn fans. Ik ben er trots op dat ik als voorzitter van It’s Elvis Time daar een bijdrage aan mag en kan leveren. En dat is denk ik ook een taak voor de vele fanclubs die er in Europa, maar ook in de rest van de wereld zijn: op een eerlijke manier zorgen voor het gedachtengoed en de nagedachtenis van Elvis. Op deze manier houden we Elvis levend, maar zorgen ook voor leuk onderling contact tussen de fans.

Ik vind het altijd een feestje als ik op een meeting jonge en wat oudere mensen door elkaar zie lopen, met elkaar zie praten en genieten van alles wat Elvis voor hen betekend. Een saamhorigheid waar we met elkaar best trots op mogen zijn. Die vriendschappelijke basis is denk ik ook direct in de geest van Elvis.

Het is geweldig wat er nog steeds aan mooi materiaal op de markt verschijnt. Dat maakt het nog leuker om het werk van Elvis te verzamelen en te genieten van weer een mooie cd met outtakes. 

De Zweedse groep Abba heeft het al in een ander kader gezegd, maar hun song “Thank You For The Music” geldt zeker ook voor Elvis. En we bedanken hem dus niet alleen voor de muziek!

Herdenk vandaag dus Elvis met een glimlach!

Lid worden van It’s Elvis Time? Dat kan! Klik hier om een lidmaatschap aan te vragen.

Close