Zaterdag 25 juni zal er in Nederland iets unieks plaatsvinden wat nog niet eerder heeft plaatsgevonden in de geschiedenis van de muziek musea in ons land. Het Beatles museum uit Alkmaar heeft het complete Elvis Presley museum uit Culemborg overgenomen en het is samengevoegd met het Beatles en Zeezender museum. De officiële overdracht zal zaterdag 25 juni plaatsvinden in het Beatles/Elvis museum in Alkmaar. Even in het kort de geschiedenis van deze unieke gebeurtenis. 

Het Elvis Presley museum uit Culemborg
Het Elvis Presley museum is ongeveer twintig jaar geleden opgezet door John en René Vink.  John is al zestig jaar fan en verzamelaar van Elvis Presley en heeft in die jaren een enorme collectie opgebouwd met o.a. persoonlijke items, originele kleding, gouden en platina platen, gesigneerde items en nog heel veel meer. Deze hele collectie was ondergebracht in het Elvis Presley museum in Culemborg. Speciaal voor de verzameling waren prachtige vitrinekasten gebouwd zodat het geheel er prachtig verzorgd uit zag. Jammer genoeg ging de gezondheid van John en ook van zijn echtgenote René zo ver achteruit dat het niet meer mogelijk was om hun museum voort te zetten, en de enorme collectie dreigde uiteen te vallen. Maar gelukkig bleek de redding nabij, al kwam die wel uit een hele vreemde hoek.

Het Beatles museum uit Alkmaar
Het Beatles Museum heeft een lange geschiedenis, al in 1981 begon Azing Moltmaker in Krommenie met zijn Beatles museum. Op slechts 40 m² was in zijn woonplaats Krommenie het eerste Beatles museum ter wereld te zien. Het zou het begin betekenen van een lang avontuur met vele verhuizingen naar steeds weer grotere panden.  Nu in 2022 is het museum te vinden aan de Pettemerstraat in Alkmaar en beslaat het oppervlakte ruim 1200 m². Dit maakt het Beatles museum het grootste Beatles museum ter wereld. Onlangs is het Zeezender museum aan dit museum toegevoegd. John wist dat het enorme museum zich in Alkmaar bevond en nam contact op met Azing. Of zij er interesse in  hadden om het Elvis museum over te nemen. In eerste instantie was die belangstelling er niet voor, maar Azing en zijn echtgenote Julie besloten toch naar Culemborg af te reizen om het museum zelf te bekijken.

Verschillende keren gingen ze naar het museum en besloten toen de zeer kostbare collectie over te kopen om het in te lijven bij het Beatles en het nieuwe Zeezender museum. Het was een enorme klus om de drie musea samen te voegen, mede omdat Azing aangaf de de Beatles collectie geen centimeter zou inleveren. De opening van het museum stond gepland op zaterdag 4 december 2021. Maar toen gingen verschillende dingen fout.  John kreeg Corona en kon het museum niet zelf openen, dus moesten we improviseren.  Tot overmaat van ramp moesten alle drie de musea een week later al weer dicht i.v.m. de onzinnige nutteloze lockdown.  Al ons werk om de unieke gebeurtenis te laten plaatsvinden vielen in het water.  Al het geïnvesteerde geld voor de opening was weggegooid, zonder dat we hier ook maar een cent van terug zagen.

Maar er komt een herkansing…
Zaterdag 25 juni 2022.Ruim een half jaar later dan gepland hebben John en Azing besloten de officiële overdracht van het Elvis museum aan het Beatles museum plaats te laten vinden.  Ondanks de zwakke gezondheid van John komt hij naar Alkmaar om zijn levenswerk over te geven aan de goede zorgen van Azing en Julie. Dit is werkelijk een unieke gebeurtenis, en Nederland heeft hierdoor een uniek museum gekregen. Het immense Beatles museum (1000 m²)en het Elvis museum (ruim 100m²) gaan naadloos in elkaar over.  Stel je voor.  De twee grootste entertainment acts in één pand.  Dit is nergens in de wereld te vinden.

Duizenden en duizenden items van deze twee grootheden bijeen. De overdracht van het museum zal plaatsvinden om 13.00 uur, en tijdens deze bijzondere gebeurtenis zal de leukste Elvis performer Moos Presley live optreden in het museum. Reken maar dat het een feest zal worden. 

Lid worden van It’s Elvis Time? Dat kan! Klik hier om een lidmaatschap aan te vragen.


Close